Dynamo Nieuws
Dynamo nieuws

Week van de ontmoeting

In de week van de ontmoeting, van 27 september tot en met 6 oktober, deden bewoners mee met leuke activiteiten waarbij ontmoeting centraal stond. In Amsterdam wonen mensen die geen beroep kunnen doen op familieleden of vrienden met wie ze samen dingen kunnen ondernemen. Wij wilden deze bewoners laten zien hoe leuk het is om mensen te leren kennen door bijvoorbeeld als vrijwilliger in de buurt actief te zijn of door deel te nemen aan activiteiten. Het hele jaar door organiseren we op veel plekken in de buurt allerlei activiteiten. Bewoners kunnen meedoen met een activiteit of zelf iets organiseren.

Een kleine greep uit de vele bijzondere, gezellige, leuke ontmoetingen:

Praathuis
Een bewoonster praatte volop over haar kindertijd die ze doorbracht in een weeshuis. Ze heeft daar warme herinneringen aan en jaarlijks heeft ze een reünie met oud bewoners en leraressen.

JP6
De aanwezige dames genoten van de taart van de Alliantie en de koffie & thee van Dynamo. Een bewoonster van de Witte Kaap was aangeschoven voor de crea activiteit.

Een andere bewoonster vertelde een verhaal over een 27 jarige man die sinds zijn kindertijd zijn verjaardag niet meer heeft gevierd. Da’s pas eenzaamheid.

Een 3e bewoonster had een verhaal over haar kleinzoon – die wat moeite had om contacten te maken. Op zijn voetbalvereniging had hij veel vrienden en iedereen kende elkaar daar. Het bijzondere daar was dat iedereen verplicht was bij aankomst om elkaar een hand te geven. Dat maakte de binding tussen mensen groter. 

Koers 30
Aan de gezellige stamtafel van Koers 30 ging het over welke thee waarvoor goed was. Sommige alleenstaande dames uit de groep zoeken elkaar buiten de bewonersruimte op om met elkaar te eten. Na het overlijden van hun echtgenoten blijven ze niet bij de pakken neerzitten, maar zoeken elkaar op.

Ook werd er uitgewisseld waar je lekker kunt eten op IJburg. Het ontbreken van vervoer is vaak een reden voor mensen dat ze niet buitenshuis komen.

Bewegen in de regen – Ed Pelsterpark
In de Buurtkamer IJburg gingen de helden van Golden Sports met een glimlach de regen in. Ook mochten zij weer nieuwe deelnemers begroeten. Ron vertelde dat hij op dinsdagen ook op Zeeburgereiland is gestart met een groep!

Koffie inloop Buurtkamer IJburg
Warme melk in je koffie. Waar krijg je dat op IJburg? Je kunt spelletjes doen of een goed gesprek hebben. Alles kan op de dinsdagochtend. De Samen IJburg groep is steevast aanwezig,

Sjoelen in de Keukenstraat
Geroutineerd, gedurfd en sluw. Je moet heel wat in je mars hebben om met de dames van de Keukenflat te sjoelen. Twee IJburgers durfden dat aan en werden hartelijk ontvangen met thee en taart. Johnny Jordaan vermaakte ons met onvervalste smartlappen. Vakantieplannen werden besproken aan de gezellige tafel in het Praathuis.

Creatieve inloop
Joke, Laila & Fatima ontvangen mensen al bijna 4 jaar 2x per week. Lappendekens, rolshawlen en andere kunstwerken toveren de dames achteloos tevoorschijn terwijl de botox investeringen van de sterren besproken worden. Deze dames hebben dat zeker niet nodig! Geen onderwerp blijft onbesproken terwijl nieuwe dames binnen blijven druppelen. Ook wordt er kort over eenzaamheid gesproken. Niet leuk, maar we gaan gewoon positief door!