Dynamo Nieuws
Dynamo nieuws

Vrijwilliger Wim van Vollenhoven 100 jaar

Vrijwilligerswerk is voor alle leeftijden. De honderdjarige heer Wim van Vollenhoven is er het levende bewijs van. Hij is al jaren vrijwilliger bij Dynamo en speelt piano bij zangactiviteiten in het Menno Simonshuis en het Huis van de wijk in Buitenveldert. ‘Het is leuk om te doen en om er met elkaar een gezellige ochtend of middag van te maken.’

De heer van Vollenhoven is blij dat hij weer achter de piano kan plaatsnemen. ‘Tijdens de lockdown heb ik thuis wel verder gespeeld, maar spelen voor anderen heeft toch mijn voorkeur. Ik doe het werk al jaren, je bouwt toch een band op met de mensen en die wordt nu weer aangehaald, dat is erg leuk. Ik zie oude bekenden met wie ik heb samengewerkt.’

Als ervaren en professionele pianist speelt hij sinds zijn pensioen al jaren vrijwillig op meerdere plekken in Amsterdam, vooral in verzorgingstehuizen. Hij doet het vrijwilligerswerk niet alleen voor anderen, zelf haalt hij er ook voldoening uit en is nog niet van plan om te stoppen.

‘Het is leuk om te doen en om er met elkaar een gezellige ochtend of middag van te maken. Iedereen houdt van gezelligheid en vrolijkheid. Mijn muziek is uiteenlopend; ik kan Nederlandse nummers spelen, maar ik speel ook Duits, Engelse, Spaanse en Italiaans liedjes, alles wat je maar kan bedenken. Russisch, Grieks, noem maar op. Dan denk ik: nou, ik gooi er nou eens een Spaans nummer tussen Dat is nooit een punt. Verscheidenheid genoeg in de muziek.

Op de vraag wat zijn geheim is om lang en optimistisch te leven, geeft hij aan het eigenlijk niet te weten. ‘Daar doen ze bij de VU nu onderzoek naar, bij mij en andere honderdjarigen. Ik ben nieuwsgierig wat eruit komt.’

Je gevoel en je verstand moeten overeen komen. Ik speel al dertig jaar in zorgcentra. Dat groeit dan. Dan zeggen ze: kom je met de kerst, kom je met de sint? Nouja, zo gaat dat stapje voor stapje. Ik heb daar nooit zo zelf bewust achteraan gezeten om in dat metier te komen. Men vraagt en je groeit erin.  Ik vind muziek maken fijn, je wordt er vrolijker van en het houdt je geest scherp.

Men zit altijd om vrijwilligers te vragen en er hulpkrachten zijn altidj nodig. Het is zo dat als ik ergens speel en we hebben gespeeld en gezongen, dan wordt er koffie rondgedeeld met een koekje erbij. Maar daar is te weinig personeel voor om dat te doen. Nu vragen ze daar vrijwilligers voor. En in de zomer is het wat anders. Maar voor dit soort kleine karweitjes heeft men dan hulp nodig. Als er iemand is die dat wil doen, dan graag. Het idee dat het zwaar werk is, daar is geen sprake van. Het zijn hand en spandiensten die in een gezellige sfeer plaatsvinden.

Het afgelopen jaar heeft hij minder gespeeld, des te blijer is hij om nu weer te kunnen beginnen.

Wim is dertig jaar professioneel pianist geweest en heeft rondgereisd en opgetreden met cabaret- en revue gezelschappen in het hele land. Hij fietst nog steeds en bespeelt elke piano met zichtbaar gemak. ‘Ik word bij allerlei gelegenheden nog gevraagd te komen spelen en doe dat heel graag! Ik geniet ervan en blijf zo ook gezond van lijf en leden.’ Wij wensen de heer Van Vollenhoven nog vele mooie jaren toe. Ook vrijwilligerswerk doen dat bij u past? We hebben interessante vacatures en vertellen er graag meer over.

Kijk op https://www.dynamo-amsterdam.nl/op-zoek-naar-vrijwilligerswerk/