Sinds het begin van de coronacrisis helpt Dynamo ook Amsterdammers die gebruik moeten maken van de voedselbank. De sociaal raadslieden van Dynamo verzorgen tijdelijk de intakegesprekken. ‘We zien steeds meer zzp’ers, mensen met een oproepcontract en werknemers uit de horeca,’ vertelt sociaal raadsman David Bastiaansen.
Er vond ook al voor de crisis samenwerking plaats tussen de voedselbank en Dynamo. David was regelmatig aanwezig bij intakes om bewoners verder te helpen met oplossingen voor hun schulden of om te kijken op welke minimavoorzieningen iemand recht heeft.
‘Nu doen mijn collega’s en ik tijdelijk de intake, en we kijken gelijk een stap verder. Hoe komt het dat een Amsterdammer zo krap zit in zijn budget? Weet een bewoner dat er hulp is te krijgen bij geldproblemen? We zien steeds meer Zzp’ers, mensen met een oproepcontract en werknemers uit de horeca. De meeste aanvragers zijn ouder dan dertig. Nu de scholen open zijn, neemt het aantal aanvragen toe. Mensen komen weer toe aan regeldingen.’
Lagere drempel
Een andere verklaring voor de grote groep Amsterdammers die gebruik maakt van de voedselbank en de weg naar Dynamo vindt, is het uitstel van de gebruikelijke herintakes. Bij de voedselbank wordt elk kwartaal bekeken of iemand nog aanspraak kan maken op de voedselbank en is er uitstroom van mensen. In deze tijd is die uitstroom er niet. Daarnaast is de drempel om hulp te vragen lager, omdat de openingstijden van Dynamo ruimer zijn dan de tijdstippen waarop Amsterdammers in Oost contact op kunnen nemen met de voedselbank.
Sociaal raadslieden ondersteunen voornamelijk mensen met een laag inkomen. David: ‘We bieden advies en ondersteuning en helpen Amsterdammers in een uitkeringspositie met vragen en dingen die geregeld moeten worden. Dat kan gaan om het opstellen van een bezwaarschrift, een belastingaangifte of een aanvraag. Ook mensen met schulden staan we bij en we geven budgetadviezen. We werken nauw samen met collega’s van maatschappelijk werk en participatie. Als we zien dat er bij klanten naast financieel praktische vragen problemen zijn in de thuissituatie, er eenzaamheid is of achterstand in digitale vaardigheden, kunnen we mensen wijzen op alle hulpmogelijkheden. Ook is het fijn dat we snel kunnen schakelen met de collega’s van participatie die Voor elkaar in Amsterdam coördineren. Via dat project regelen zij vrijwilligers die kunnen helpen om de boodschappen van de voedselbank te brengen naar mensen die het niet in Oost kunnen ophalen. Zo is er hulp aan alle kanten.’