Dynamo Nieuws
Dynamo nieuws

Interview Mohamed Abu Rashed

We zijn op bezoek bij het Buurtpunt in Buurtkamer Zeeburgereiland. Mohammed Abu Rashed werkt hier sinds oktober als vrijwilliger samen met de vaste Dynamo-medewerkers.
Mohamed spreekt goed Nederlands en Arabisch, en helpt in het Buurtpunt o.a. statushouders (vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning). Hij is zelf ook vluchteling geweest. We vragen hem naar zijn verhaal en hoe hij het bij Dynamo vindt.

 

Mohamed, wil je wat vertellen over wie je bent en waar je vandaag komt?
Ik ben 30 jaar en kom uit Syrië, Damascus. In 2015 ben ik gevlucht en heb hier Nederlands geleerd. Mijn vrouw is in het kader van gezinshereniging naar Nederland gekomen, en ondertussen hebben we 2 kinderen gekregen. Echte Amsterdammers dus.
In Syrië was ik advocaat, maar nu studeer ik SJD. Mijn vrouw deed een managementopleiding, en wil hier in NL een eigen bakkerij beginnen.
Mijn hobby’s zijn lezen (kranten en boeken) maar ook fitness én ik doe veel met mijn gezin.

 

Je helpt bij het Buurtpunt, wat voor vragen krijg je hier?
Ik help mensen bij allerlei problemen, vooral financieel: kwijtschelden belasting en zo. Maar ook juridische vragen o.a. over verblijfsvergunningen.

 

Welke hulp kreeg jij zelf toen je naar NL kwam?
Ik heb vooral mijn eigen weg gevonden. De klantmanager WPI heeft me erg goed geholpen en gestimuleerd, voelt nog steeds als echte een vriend voor me. Maar voor het studeren heb ik zelf contact gezocht met UAF.

 

Je spreekt nu erg goed Nederlands en doet een studie. Hoe heb je de taal zo goed geleerd in 3 jaar?
Ik heb direct vrijwilligerswerk gedaan, bij stichting Present ook in buurthuis de Horizon (Amsterdam West).  Op school leer je alleen de basis van de taal; in het vrijwilligerswerk leer je pas echt spreken!

 

Wat vind jij van het werk van Dynamo?
Ik vind mijn vrijwilligerswerk bij Dynamo erg leuk. Dynamo is een prachtige stichting en goed bezig om statushouders te integreren! Er is een goede sfeer en ze helpen met dagbesteding, juridische zaken en meer.

 

Wat kan Dynamo nog beter doen?
Op Zeeburgereiland zouden meer inloopspreekuren mogen komen! Alleen vrijdagochtend is te weinig.

 

Hoe zie jij je toekomst?
Eerst nog 2 jaar studeren. Volgend jaar een stage, ik hoop bij Dynamo! Daarna wil ik een baan vinden als Sociaal raadsman en ook een eigen stichting oprichten om andere Arabisch sprekenden te helpen. Toen ik naar Nederland kwam ben ik met open armen geholpen door Nederlanders. Nu wil ik daar iets voor terugdoen door Nederlanders te helpen!

www.dynamo-amsterdam.nl/op-zoek-naar-vrijwilligerswerk