Dynamo Nieuws
Dynamo nieuws

Even voorstellen… participatiemedewerker Jeannette Reurslag

In deze rubriek stellen medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners van Dynamo zich voor. Wat doen zij om van Amsterdam een mooiere stad te maken? In deze aflevering vertelt participatiemedewerker Jeannette Reurslag over haar veelzijdige werk. Het ene moment is zij bezig met een buurtrestaurant, dan weer met het project Voor Elkaar in Oost.

Jeannette werkt sinds oktober 2019 als participatiemedewerker in onder andere de Dapperbuurt. ‘Het is afwisselend werk waarbij ik met diverse partijen contact heb en mensen in de buurt met elkaar verbind. Eigenlijk precies zoals de slogan van Dynamo: beweegt tot meedoen. Ik koppel op een laagdrempelige en positieve manier mensen met een hulpvraag en vrijwilligers aan elkaar’, vertelt de energieke Jeannette.

Voor Elkaar in Oost
Toen zij net lekker een paar maanden aan de slag was in haar wijk, kwam corona om de hoek kijken. Haar werk moest dan ook op afstand gaan gebeuren. ‘Activiteiten gingen niet meer door en live ontmoetingen werden lastig. Toch zijn er juist in deze tijd ook nieuwe projecten en samenwerkingen ontstaan. Ik ben nauw betrokken bij Voor Elkaar in Oost, met als doel om buurtbewoners in Amsterdam Oost bij elkaar te brengen om onderlinge burenhulp en sociale contacten te bevorderen.’ Zoals boodschappen voor iemand in de buurt doen of gewoon een luisterend oor te bieden. Jeannette koppelt een vrijwilliger aan iemand met de hulpvraag. Zij kan een mooi voorbeeld geven: ‘Ik heb een expat gekoppeld aan een eenzame oudere dame in haar buurt. De Engelssprekende expat wilde graag meer over de Nederlandse cultuur leren, inclusief de taal. De dame met de hulpvraag had Nederlandse les gegeven en zo is er een leuke win-winsituatie ontstaan.’ Er kon wellicht minder de afgelopen maanden, maar een positief gevolg van de coronamaatregelen is dat er veel jonge vrijwilligers bij gekomen zijn. Zo kunnen meer buurtbewoners elkaar een handje helpen.

Gezondheid
‘Ik vind mijn werk leuk en afwisselend en ik werk met een fijn team. De ene dag heb ik een nauwe samenwerking met de gemeente om bijvoorbeeld gezondheidsambassadeurs te trainen om in hun omgeving een gezonde levensstijl uit te dragen. Een andere dag zet ik mij volop in voor het buurtrestaurant. Fijn dat buurtbewoners elkaar weer écht ontmoeten. Om gewoon het buurthuis binnen te kunnen stappen voor een kop koffie en een praatje’, besluit Jeannette. En zo kan zij in haar functie mensen helpen die het (even) niet alleen kunnen en biedt zij als participatiemedewerker ondersteuning bij het maken van keuzes zodat mensen hun eigen leven weer op kunnen pakken.

Even voorstellen